15 Nisan 2008 Salı

İngiliz ile İspanyol'un farkı


İspanyol Gazetesi AS'ın (Gazete koyu Barcelona'lı olarak bilinir) yorumcularından Alfredo Relano, artık herkesin gördüğü ancak kimsenin bu kadar net bir şekilde dile getirmediği bir gerçeğe dikkat çekti:

İngiliz Futbolu Dünya Futbolunu Yiyor!

Relano'nun haklı tespitleri şu şekilde:
1.İngiltere'de neredeyse hiç ingiliz futbolcu kalmadı... Ama oynanan oyun hala "ingiliz futbolu". Bosman kuralları, İngiltere futbolunun karakteristiğini bozmadı.
2.Açık, atağa yönelik, risk alan futbol oynuyorlar. Daha önce İtalya'da veya İspanya'da savunmaya yönelik "pis", kendini yere atarak futbol oynayan futbolcular bile İngiltere'ye gelince düzeliyorlar. Atletico'nun şımarık, numaracı ve bencil Torres'inin geçirdiği evrim buna en iyi örnek.
3.İspanya futbolu son iki sezondur büyük bir düşüş yaşıyor. İngilizler işin ekonomik yönünü iyi organize etti. İspanya'da dünyanın en büyük kulüpleri bile kötü bir sezonda zarar ediyor.
Ve en önemli tespit:

4.İngilz takımları sahada birbirine rakip olsalar da, saha dışında ortak çıkarlarını en iyi şekilde koruyacak ekonomik sistemleri kurdular. Premier League, ortak çıkarlara dayalı dostluk içinde ilerliyor. Bizdeki milliyetçi düşmanlık ekonomik alanda ortak hareket etmeyi engelliyor.

Hiç yorum yok: